Κρεατικά
Αρωματικές γεύσεις με ιστορία

Κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
1,5-2 κιλά κατσικάκι
1,5 κιλό πατάτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
1-2 φλ. νερό
Οδηγίες
-
Προετοιμάζουμε το κατσικάκι και τις πατάτες σε ένα ταψί.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
-
Ρίχνουμε το νερό και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 2 ώρες, ανακατεύοντας μία φορά.
6 μερίδες
150 λεπτά
Κόκορας Κοκκινιστός
Υλικά
500 γρ. χυλοπίτες
1 κόκορα κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
800 γρ. τριμμένες ντομάτες
200 ml κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. μυζήθρα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
-
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις ροδίσουν, σβήνουμε με το κρασί.
-
Προσθέτουμε τις ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη), τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
-
Βράζουμε τον κόκκορα σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά.
-
Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις χυλοπίτες.
-
Σουρώνουμε τις χυλοπίτες, τις προσθέτουμε στον κόκορα με τη σάλτσα του και πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα.
4 μερίδες
90 λεπτά


Χοιρινό με Σέλινο
Υλικά
1 κ. χοιρινό (κατά προτίμηση από σπάλα ή κιλότο) σε κομμάτια των 80-90 γρ.
½ κιλό σέλινο
½ κιλό πράσα
3 κρεμμύδια
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.γ. Κορν φλάουρ
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλ. Έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο
Οδηγίες
-
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα κομμάτια κρέας. Μόλις το κρέας πάρει χρώμα το βγάζετε από την κατσαρόλα.
-
Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τα αφήνετε να σοταριστούν για 3-4’.
-
Βάζετε στην κατσαρόλα πάλι το κρέας, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και το σκεπάζετε με κρύο νερό.Το Βράζετε για 1½ ώρα σε σιγανή φωτιά.
-
Μετά τη 1½ ώρα προσθέτετε το σέλινο και το πράσο. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για μισή ώρα ακόμη.
-
Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κόκκους. Χτυπάτε τα ασπράδια, ρίχνετε τους κρόκους, διαλύετε το κορν φλάουρ με νερό και το ρίχνουμε στα αυγά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά για να μη κόψει το αυγό.
-
Ρίχνουμε το μίγμα στη κατσαρόλα κουνώντας καλά να πάει παντού.
4 μερίδες
120 λεπτά
Γουρουνοπούλα
Υλικά
4 κιλά χοιρινό (μπροστινό) με την πέτσα
5 πατάτες
¾ ποτήρι λάδι
3 λεμόνια
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Σε ένα ταψί βάζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω και ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και πιπέρι. Στη συνέχεια τρίβουμε με αλάτι την πέτσα.
-
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω από το κρέας και προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι, ρίγανη, το χυμό από τα λεμόνια και το λάδι.
-
Ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200 C περίπου άλλες 3 ½ ώρες.
6 μερίδες
4 ώρες


Μοσχαράκι Κρασάτο
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι
3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
4-5 μικρά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. κορν φλάουρ
10 ξερά σύκα
8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
-
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε τέταρτα. Κόβουμε το μοσχάρι σε μπουκιές.
-
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το μοσχάρι σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το κρασί. Βράζουμε για 5-10 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σύκα, δαμάσκηνα, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με νερό. Σιγοβράζουμε για 1,5-2 ώρες.
-
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε νερό και το προσθέτουμε. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
-
Σερβίρουμε με συνοδευτικά της επιλογής μας.
6 μερίδες
2 ώρες
Σπετζοφάι
Υλικά
500 γρ. τοπικό χωριάτικο λουκάνικο
2 πιπεριές,
2 κόκκινες πιπεριές,
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλ. κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
Οδηγίες
-
Σοτάρουμε το λουκάνικο σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και το αφαιρούμε.
-
Σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
-
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το κρασί, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
-
Επιστρέφουμε το λουκάνικο στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμί ή τηγανητές πατάτες.
4 μερίδες
45 λεπτά


Κατσικάκι Ριγανάτο
Υλικά
1 κιλό κατσίκι σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
4 κλωναράκια ρίγανη αποξηραμένη
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 λίτρο νερό
Οδηγίες
-
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε ελαφρά το κατσίκι απ' όλες τις πλευρές για 5 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό.
-
Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τριάντα λεπτά πριν από το τέλος προσθέτουμε τα κλωνάρια της ρίγανης.
-
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.
6 μερίδες
120 λεπτά
Μοσχαράκι Στιφάδο
Υλικά
2 kg μοσχάρι
2 kg κρεμμύδια
4 σκ. σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλλα
3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
10 γαρύφαλλα
1 κ. γλ. κύμινο
2 π. νερού λάδι
1 π. κρασιού ξύδι
3 κ.σ. μπαλσάμικο
1 π. κρασί
Οδηγίες
-
Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι για περίπου 10 λεπτά.
-
Τα στραγγίζουμε και τα σοτάρουμε λίγα-λίγα σε κατσαρόλα ή τηγάνι με καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα.
-
Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
-
Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε πρώτα το κρέας και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά.
-
Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσουν οι γεύσεις.
4 μερίδες
150 λεπτά


Ντολμαδάκια
Υλικά
-
50-60 αμπελόφυλλα
-
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
-
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
2-3 κ.σ. μαϊντανό,
-
1 κ.σ. δυόσμο
-
Αλάτι και πιπέρι
-
1 φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό
Οδηγίες
-
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
-
Σοτάρουμε κρεμμύδι και κιμά σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε ρύζι, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
-
Τυλίγουμε τη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο, δημιουργώντας σφιχτά ρολά.
-
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε κατσαρόλα, προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ζωμό ή νερό, και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
-
Σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
-
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι ή επιπλέον λεμόνι.
6 μερίδες
60 λεπτά
Τσουχτή Μακαρονάδα
Υλικά
500 γρ παπαρδέλες
200 γρ. σύγκλινο
4 αυγά (1 ανά μερίδα)
200 γρ. μυζήθρα
100 ml ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Βράζουμε τις παπαρδέλες σε αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά.
-
Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, μισό ελαιόλαδο, μυζήθρα τριμμένη και προσθέτουμε το σύγλινο.
-
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τις παπαρδέλες .
-
Τηγανίζουμε τα αυγά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι.
-
Σερβίρουμε στο κάθε πιάτο, ένα αυγό από πάνω μαζί με πιπέρι και μυζήθρα.
4 μερίδες
30 λεπτά
