top of page

Επιδόρπια

Γλυκές μεσσηνιακές λιχουδιές

Γαλατόπιτα
Υλικά

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

2 κ. σούπας βούτυρο

2 βανίλιες

ελαιόλαδο

5 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

Οδηγίες

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν είναι χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο.

  • Μόλις πήξει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

  • Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Όταν η κρέμα μας γίνει χλιαρή, της ρίχνουμε τα 5 αυγά (χτυπημένα).

  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

6 μερίδες

60 λεπτά

Μουσταλευριά

Υλικά

4 κούπες μούστος,

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

σουσάμι

κανέλα

καρύδια τριμμένα

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίχνουμε το αλεύρι και το μούστο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.

  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

  • Μοιράζουμε το μείγμα σε μία πιατέλα ή ατομικά μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και τριμμένα καρύδια.

6 μερίδες

15 λεπτά

μοθστα.jpg
λαλαγγι-2.jpg

Λαλάγγια

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι

200 ml ελαιόλαδο

1/3 κ.γ. αλάτι

1/2 φακελάκι ξερή μαγιά

λάδι για τηγάνισμα

450 ml νερό

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργήσουμε μία ζύμη.

  • Προσθέτουμε αλάτι, μαγιά και ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέσα στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1,5 ώρα.

  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, πρώτα ανοίγουμε σε κορδόνια και μετά ενώνουμε τις άκρες τους.

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα λαλάγγια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

6 μερίδες

20 λεπτά

Κουταλίδες

Υλικά

κούπες αλεύρι γ.ο τις χρήσεις

1 ½ κούπα νερό

1 πρέζα αλάτι

μέλι

κανέλα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας.

  • Όταν το μείογμα είναι έτοιμο, το αφήνουμε σκεπασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και παίρνουμε με μία κουτάλα λίγο απο το μείγμα κάθε φορά και το τηγανίλζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

  • Αφαιρούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

  • Προσθέτουμε μέλι και κανέλα για το γαρνίρισμα.

6 μερίδες

60 λεπτά

κο.jpg
συκο.jpg

Γλυκό Σύκο με σταφίδες

Υλικά

850 γρ. αποξηραμένα σύκα

850 γρ. ζάχαρη

1200 ml νερό

2 κανέλες

χυμό απο λεμόνι

σταφίδες καλαματιανές

Οδηγίες

  • Αρχικά καθαρίζουμε τα σύκα. Στη συνέχεια, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

  • Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα σύκα μαζί με το χυμό λεμονιού. Για να ενισχύσουμε τη γεύση, μπορούμε να κόψουμε στη μέση 2-3 σύκα ώστε να βγουν τα σποράκια τους.

  • Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει (ελέγχοντας τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής στους 105°C).

  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και την κανέλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα. Όταν το γλυκό κρυώσει, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

6 μερίδες

60 λεπτά

Πίτα με πετιμέζι

Υλικά

1 π. πετιμέζι

1 π. νερό

1 π. ζάχαρη

1 π. χυμό πορτοκάλι

1.5 ποτήρι λάδι

1 κ. γλ. γαρύφαλλο

1 κ. γλ. σόδα

1 kg αλεύρι π.φ.μ

ψίχα καρυδιού

κανέλα

Οδηγίες

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα.

6 μερίδες

60 λεπτά

πετ.jpg
diples.jpg

Δίπλες

Υλικά

5 φλ. τσ. σιμιγδάλι

8 αυγά

Χυμό απο 2 πορτοκάλια

αλάτι

1 κ.γ. σόδα

1 φλ. τσ. καρύδια

Λάδι

 

Σιρόπι

1 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. μέλι

1 φλ. τσ. νερό

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και τη σόδα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που να μπορεί να ανοίξει σε φύλλο.

  • Προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε ξανά για να γίνει πιο ελαστική.

  • Κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη.

  • Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 6-8 λεπτά.

  • Βουτάμε κάθε δίπλα στο σιρόπι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι πριν τις σερβίρουμε.

8 μερίδες

50 λεπτά

Καρυδόπιτα

Υλικά

3 φλ. τσ. αλεύρι

1 φλ. τσ. βούτυρο

1 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. καρυδόψιχα

5 αυγά

2 κ. σούπας μπέικιν - πάουντερ

½ φλ. τσ. γάλα

Ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

2 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. νερό

φλούδα λεμονιού

Κανέλα

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά.

  • Στο μεταξύ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά (ένα-ένα), το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα.

  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε την καρυδόψιχα.

  • Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

  • Αφού κρυώσει το γλυκό, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι.

8 μερίδες

60 λεπτά

σπιτικο-παστέλι.jpg

Παστέλι

Υλικά

600 γρ. σουσάμι

300 γρ. ζάχαρη

½ φλ. τσ. νερό

160 γρ. μέλι

χυμό λεμονιού

λικέρ

αμύγδαλα

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε καβουρδίζοντας ελαφρά το σουσάμι και το αφήνουμε σκεπασμένο αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.

  • Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει καλά το μείγμα.

  • Στη συνέχεια, το απλώνουμε σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη ή λαδωμένη επιφάνεια.

  • Ραντίζουμε με λικέρ και προτού κρυώσει το μείγμα, το χαράσσουμε και προσθέτουμε αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι.

8 μερίδες

60 λεπτά

bottom of page