top of page

Ορεκτικά

Μεσσηνιακοί γευστικοί θησαυροί

WhatsApp Image 2024-09-13 at 2.48.50 PM (1).jpeg

Μπαμπανάτσα Φιλιατρών​

Υλικά

4 ντομάτες

4 φέτες προζυμένιο ψωμί

50 ml Ελαιόλαδο

150 γρ. τυρί φέτα

5 μαύρες ελιές

½ κ. του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

3-4 φύλλα φρέσκο δυόσμο 

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη αλάτι

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες τριμμένες (στον τρίφτη) και προσθέτουμε την αποξηραμένη ρίγανη λίγο από το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε. Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε το ψωμί, περιχύνουμε τις ντομάτες, τη θρυμματισμένη φέτα και τις ελιές. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και ρίγανης, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

4 μερίδες

5 λεπτά

Τηγανόψωμο με φέτα

Υλικά

1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γλ. αλάτι

1/2 κ. της σούπας μαγιά ξερή

1/2 κούπα χλιαρό νερό

1/4 της κούπας ελαιόλαδο

200 γρ. τυρί φέτα

λάδι για το τηγάνισμα

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και σχηματίζουμε μια μικρή γούβα στην οποία βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη.

  • Βάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό για να λιώσει η μαγιά και σταδιακά όλο το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε καλά.

  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  • Αφού ανοίξουμε το φύλλο στο σχήμα που θέλουμε βάζουμε τη θρυμματισμένη φέτα και κλείνουμε καλά με πηρούνι τις άκρες.

  • Τηγανίζουμε σε λάδι που έχει ήδη κάψει μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και μόλις βγάλουμε το τηγανόψωμο από το λάδι το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

4 μερίδες

35 λεπτά

WhatsApp Image 2024-09-13 at 4.39.28 PM (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-09-14 at 2.35.40 PM (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-09-14 at 2.35.40 PM (1).jpeg

Σαϊτιά Μεσσηνίας

Υλικά

2 κ. αλεύρι γ.ο τις χρήσεις

1 κ.γ. ξίδι

200 ml νερό χλιαρό

1 ματσάκι μυρώνια

1 ματσάκι καυκαλήθρες

½ κ. σπανάκι

300 γρ. γίδινο τυρί Μεσσηνίας

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ξίδι και αλάτι. Αφήνουμε το ζυμάρι 60 λεπτά να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε σε 6 ίσες μπαλίτσες.

  • Για τη γέμιση, ρίχνουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να μαραθούν. Προσθέτουμε το τυρί. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη.

  • Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα ζυμαριού σε πολύ λεπτό στενόμακρο φύλλο και προσθέτουμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε το ζυμάρι σαν φάκελο.

  • Σε ένα τηγάνι με ½ κ.σ. ελαιόλαδο, σε πολύ χαμηλή φωτιά, τηγανίζουμε τις σαϊτιές, γυρίζοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα από την κάθε πλευρά.

6 μερίδες

60 λεπτά

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Υλικά

200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

2 φύλλα δάφνης

500 γρ. σπανάκι

4-6 σκελίδες σκόρδο

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

120 ml ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες

  • Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και δύο φύλλα δάφνης σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό και τα βάζουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε αλάτι. Σουρώνουμε, πετάμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε στην άκρη.

  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο.

  • Προσθέτουμε το σπανάκι, το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι

  • Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

4 μερίδες

35 λεπτά

σπα.jpg
WhatsApp Image 2024-09-14 at 3.23.27 PM (3).jpeg

Παντζαροσαλάτα

Υλικά

1 κιλό παντζάρια

5 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί

μαϊντανός

αλάτι

Οδηγίες

  • Βράζουμε τα μπατζάρια σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

  • Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια. Έπειτα τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και περιμένουμε να κάψει για λίγα δευτερόλεπτα.

  • Τότε προσθέτουμε τα παντζάρια, μαϊντανό αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.

  • Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα την παντζαροσαλάτα και ραντίζουμε με το ξίδι

4 μερίδες

30 λεπτά

Πατατοσαλάτα

Υλικά

5 πατάτες

200 γρ. ρέγγα φιλέτο

1 κρεμμύδι

10 ελιές καλαμών

1 σχοινόπρασο

1/2 φλ. άνιθος

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για να βράσουν σε αλατισμένο νερό, περίπου για 20΄.

  • Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία τη ρέγγα για να μη μας διαλυθεί εντελώς.

4 μερίδες

20 λεπτά

πα.jpg
κα.jpg

Καγιανάς με σύγκλινο

Υλικά

4 ντομάτες

4 φέτες προζυμένιο ψωμί

50 ml Ελαιόλαδο

150 γρ. τυρί φέτα

5 μαύρες ελιές

½ κ. του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

3-4 φύλλα φρέσκο δυόσμο 

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη αλάτι

Οδηγίες

  • Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες να σιγοβράσουν.

  • Έπειτα προσθέτουμε το σύγκλινο, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

  • Μόλις πάρει μία βράση, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε απαλά.

  • Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το μείγμα.

  • Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα απο πάνω.

4 μερίδες

30 λεπτά

Τραχανάς σούπα​

Υλικά

2 ντομάτες

1 φλ. τραχανά ξινό

5 φλ. νερό

50 ml ελαιόλαδο

100 γρ. μυζήθρα

πιπέρι

αλάτι

Οδηγίες

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τις ντομάτες σε κομματάκια να βράσουν.

  • Μόλις πάρουν βράση, βάζουμε το νερό και προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη μυζήθρα.

  • Ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 13-15 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μαλακός μας αρέσει ο τραχανάς).

  • Σερβίρουμε τον τραχανά με τριμμένη μυζήθρα από πάνω.

4 μερίδες

25 λεπτά

τραχ.jpg
κολοκυθ.jpg

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά

4 κολοκυθάκια, τριμμένα και στραγγισμένα

1 κρεμμύδι, τριμμένο

2 αυγά

200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

1/2 φλιτζάνι αλεύρι

1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

2 κουταλιές της σούπας άνηθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Οδηγίες

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί ομοιογενές μείγμα.

  • Πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες.

  • Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

  • Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστούς.

4 μερίδες

35 λεπτά

bottom of page