Επιδόρπια
Γλυκές μεσσηνιακές λιχουδιές
Γαλατόπιτα
Υλικά
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σούπας βούτυρο
2 βανίλιες
ελαιόλαδο
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
Οδηγίες
-
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν είναι χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο.
-
Μόλις πήξει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
-
Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Όταν η κρέμα μας γίνει χλιαρή, της ρίχνουμε τα 5 αυγά (χτυπημένα).
-
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
6 μερίδες
60 λεπτά
Μουσταλευριά
Υλικά
4 κούπες μούστος,
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
σουσάμι
κανέλα
καρύδια τριμμένα
Οδηγίες
-
Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίχνουμε το αλεύρι και το μούστο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.
-
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.
-
Μοιράζουμε το μείγμα σε μία πιατέλα ή ατομικά μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και τριμμένα καρύδια.
6 μερίδες
15 λεπτά


Λαλάγγια
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
200 ml ελαιόλαδο
1/3 κ.γ. αλάτι
1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
λάδι για τηγάνισμα
450 ml νερό
Οδηγίες
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργήσουμε μία ζύμη.
-
Προσθέτουμε αλάτι, μαγιά και ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέσα στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
-
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1,5 ώρα.
-
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, πρώτα ανοίγουμε σε κορδόνια και μετά ενώνουμε τις άκρες τους.
-
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα λαλάγγια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
6 μερίδες
20 λεπτά
Κουταλίδες
Υλικά
κούπες αλεύρι γ.ο τις χρήσεις
1 ½ κούπα νερό
1 πρέζα αλάτι
μέλι
κανέλα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Οδηγίες
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας.
-
Όταν το μείογμα είναι έτοιμο, το αφήνουμε σκεπασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
-
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και παίρνουμε με μία κουτάλα λίγο απο το μείγμα κάθε φορά και το τηγανίλζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
-
Αφαιρούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
-
Προσθέτουμε μέλι και κανέλα για το γαρνίρισμα.
6 μερίδες
60 λεπτά


Γλυκό Σύκο με σταφίδες
Υλικά
850 γρ. αποξηραμένα σύκα
850 γρ. ζάχαρη
1200 ml νερό
2 κανέλες
χυμό απο λεμόνι
σταφίδες καλαματιανές
Οδηγίες
-
Αρχικά καθαρίζουμε τα σύκα. Στη συνέχεια, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
-
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα σύκα μαζί με το χυμό λεμονιού. Για να ενισχύσουμε τη γεύση, μπορούμε να κόψουμε στη μέση 2-3 σύκα ώστε να βγουν τα σποράκια τους.
-
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει (ελέγχοντας τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής στους 105°C).
-
Προσθέτουμε τις σταφίδες και την κανέλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα. Όταν το γλυκό κρυώσει, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
6 μερίδες
60 λεπτά
Πίτα με πετιμέζι
Υλικά
1 π. πετιμέζι
1 π. νερό
1 π. ζάχαρη
1 π. χυμό πορτοκάλι
1.5 ποτήρι λάδι
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. σόδα
1 kg αλεύρι π.φ.μ
ψίχα καρυδιού
κανέλα
Οδηγίες
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα.
6 μερίδες
60 λεπτά


Δίπλες
Υλικά
5 φλ. τσ. σιμιγδάλι
8 αυγά
Χυμό απο 2 πορτοκάλια
αλάτι
1 κ.γ. σόδα
1 φλ. τσ. καρύδια
Λάδι
Σιρόπι
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλ. τσ. νερό
Οδηγίες
-
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και τη σόδα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που να μπορεί να ανοίξει σε φύλλο.
-
Προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε ξανά για να γίνει πιο ελαστική.
-
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
-
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
-
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 6-8 λεπτά.
-
Βουτάμε κάθε δίπλα στο σιρόπι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι πριν τις σερβίρουμε.
8 μερίδες
50 λεπτά
Καρυδόπιτα
Υλικά
3 φλ. τσ. αλεύρι
1 φλ. τσ. βούτυρο
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. καρυδόψιχα
5 αυγά
2 κ. σούπας μπέικιν - πάουντερ
½ φλ. τσ. γάλα
Ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. νερό
φλούδα λεμονιού
Κανέλα
Οδηγίες
-
Ξεκινάμε βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά.
-
Στο μεταξύ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά (ένα-ένα), το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα.
-
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε την καρυδόψιχα.
-
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.
-
Αφού κρυώσει το γλυκό, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι.
8 μερίδες
60 λεπτά

Παστέλι
Υλικά
600 γρ. σουσάμι
300 γρ. ζάχαρη
½ φλ. τσ. νερό
160 γρ. μέλι
χυμό λεμονιού
λικέρ
αμύγδαλα
Οδηγίες
-
Ξεκινάμε καβουρδίζοντας ελαφρά το σουσάμι και το αφήνουμε σκεπασμένο αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
-
Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει καλά το μείγμα.
-
Στη συνέχεια, το απλώνουμε σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη ή λαδωμένη επιφάνεια.
-
Ραντίζουμε με λικέρ και προτού κρυώσει το μείγμα, το χαράσσουμε και προσθέτουμε αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι.
8 μερίδες
60 λεπτά