top of page

Θαλασσινά

Φρέσκες θαλασσινές απολαύσεις

τηγαν γαυρ.jpg

Γαύρος Τηγανιτός

Υλικά

1 κιλό γαύρος

1/2 φλ.αλεύρι

1/2 κ.γλ.θυμάρι

1 κ.γλ.ρίγανη

λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι

Οδηγίες

  • Τραβάμε το κεφάλι και μαζί θα βγουν τα εντόσθια.Τα πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε.

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το θυμάρ και τα αλευρώνουμε.

  • Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι γυρνώντας τα, για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.

  • Όταν τα βγάλουμε στο πιάτο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το αλάτι.

  • Τα σερβίρουμε ζεστά με λεμόνι.

5 μερίδες

35 λεπτά

Μπαρμπούνια

Υλικά

1 κιλό μπαρμπούνια

300 ml ελαιόλαδο

150 ml ξίδι κόκκινο

3 κ. σούπας αλεύρι

1 κ. γλυκού ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδου

1 κρεμμύδι

2 φύλλα δάφνης

1 κ. σούπας σταφίδα ξανθή

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Αλατίζουμε τα ψάρια και τα πανάρουμε στο αλεύρι.

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια σε δόσεις. Όταν ροδοκοκκινίουν, θέλουν ακόμα περίπου 3´από κάθε πλευρά.

  • Όταν τα τηγανίζουμε όλα, στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τη σταφίδα και σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά και σβήνουμε με ξύδι.

  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχι να δέσει η σάλτσα.

  • Βάζουμε τα μπαρμούνια σε ένα σκεύος και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.

4 μερίδες

25 λεπτά

μπακ.jpg

Μπακαλιάρος Τσιλαδιά

Υλικά

1 κ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδου

200 ml συμπ. χυμό ντομάτας

1 κ. σούπας τοματοπελτέ

3 ντομάτες

100 γρ. μαύρη σταφίδα

2 φύλλα δάφνης

200 ml ελαιόλαδο

μαϊντανός

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Σ’ ένα τηγάνι σωτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το χυμό ντομάτας, τον τοματοπελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και όταν αποσύρουμε προσθέτουμε τις μαύρες σταφίδες Μεσσηνίας.

  • Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες σε χοντρές φέτες και από πάνω ακουμπάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Περιχύνουμε την σάλτσα στο ταψί και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

  • Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις και ανάλογα τον φούρνο.

4 μερίδες

60 λεπτά

Σαρδέλα Ψητή

Υλικά

1 κιλό σαρδέλες

2 σκελίδες σκόρδου

1½ κ. σούπας μουστάρδα

2 κ. σούπας χυμός λεμονιού

2 κ. γλυκού ρίγανη

1 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κρεμμύδι

90 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά για την κρούστα.

  • Ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε, ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.

  • Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί.

  • Απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα.

30 λεπτά

4 μερίδες

σαρδε.jpg
χταπ.jpg

Χταπόδι με κριθαράκι

Υλικά

1 κιλό χταπόδι

500 γρ. κριθαράκι

2 κρεμμύδια ξερά

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

4 δαφνόφυλλα

3 ντομάτες

3/4 του ποτηριού

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια μαζί με ελαιόλαδο και κρεμμύδια ψιλοκομμένα. τα αφήνουμε να ροδίσουν λίγο.

  • Μετά ρίχνουμε το κρασί, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο νερό και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.

  • Ρίχνουμε το κριθαράκι μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Ύστερα από 10 λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο.

4 μερίδες

40 λεπτά

Γαύρος Μαρινάτος​

Υλικά

500 γρ. γαύρος

1 φλ. λευκό ξίδι

1/2 φλ. ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γλ. ρίγανη

Αλάτι και πιπέρι

Φύλλα δάφνης (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Αλατίζουμε καλά τα φιλέτα γαύρου και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίξουν.

  • Μαρινάρουμε τον γαύρο σε λευκό ξίδι για 2 ώρες στο ψυγείο.

  • Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα στρώνουμε σε ένα δοχείο.

  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και φύλλα δάφνης (αν χρησιμοποιούμε).

  • Αφήνουμε τον γαύρο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 24 ώρες πριν σερβίρουμε.

4 μερίδες

1 ημέρα

αυροσ μα.jpg
καλ.jpg

Καλαμάρι Γεμιστό

Υλικά

1 κιλό Καλαμαράκια

200γρ φέτα

3 ντομάτες

2 κρεμμύδια

1 πράσινη πιπεριά

Δυόσμο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.

  • Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμάρια με το μείγμα του μπολ και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.

  • Ψήνουμε τα καλαμάρια στη σχάρα για 7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

4 μερίδες

25 λεπτά

bottom of page