Θαλασσινά
Φρέσκες θαλασσινές απολαύσεις

Γαύρος Τηγανιτός
Υλικά
1 κιλό γαύρος
1/2 φλ.αλεύρι
1/2 κ.γλ.θυμάρι
1 κ.γλ.ρίγανη
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
Οδηγίες
-
Τραβάμε το κεφάλι και μαζί θα βγουν τα εντόσθια.Τα πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το θυμάρ και τα αλευρώνουμε.
-
Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι γυρνώντας τα, για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
-
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
-
Όταν τα βγάλουμε στο πιάτο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το αλάτι.
-
Τα σερβίρουμε ζεστά με λεμόνι.
5 μερίδες
35 λεπτά
Μπαρμπούνια
Υλικά
1 κιλό μπαρμπούνια
300 ml ελαιόλαδο
150 ml ξίδι κόκκινο
3 κ. σούπας αλεύρι
1 κ. γλυκού ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 κ. σούπας σταφίδα ξανθή
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Αλατίζουμε τα ψάρια και τα πανάρουμε στο αλεύρι.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια σε δόσεις. Όταν ροδοκοκκινίουν, θέλουν ακόμα περίπου 3´από κάθε πλευρά.
-
Όταν τα τηγανίζουμε όλα, στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τη σταφίδα και σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά και σβήνουμε με ξύδι.
-
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχι να δέσει η σάλτσα.
-
Βάζουμε τα μπαρμούνια σε ένα σκεύος και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
4 μερίδες
25 λεπτά

Μπακαλιάρος Τσιλαδιά
Υλικά
1 κ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
200 ml συμπ. χυμό ντομάτας
1 κ. σούπας τοματοπελτέ
3 ντομάτες
100 γρ. μαύρη σταφίδα
2 φύλλα δάφνης
200 ml ελαιόλαδο
μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Σ’ ένα τηγάνι σωτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
-
Προσθέτουμε στο τηγάνι το χυμό ντομάτας, τον τοματοπελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και όταν αποσύρουμε προσθέτουμε τις μαύρες σταφίδες Μεσσηνίας.
-
Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες σε χοντρές φέτες και από πάνω ακουμπάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Περιχύνουμε την σάλτσα στο ταψί και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
-
Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις και ανάλογα τον φούρνο.
4 μερίδες
60 λεπτά
Σαρδέλα Ψητή
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
2 σκελίδες σκόρδου
1½ κ. σούπας μουστάρδα
2 κ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κ. γλυκού ρίγανη
1 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κρεμμύδι
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά για την κρούστα.
-
Ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε, ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.
-
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί.
-
Απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα.
30 λεπτά
4 μερίδες


Χταπόδι με κριθαράκι
Υλικά
1 κιλό χταπόδι
500 γρ. κριθαράκι
2 κρεμμύδια ξερά
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
4 δαφνόφυλλα
3 ντομάτες
3/4 του ποτηριού
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια μαζί με ελαιόλαδο και κρεμμύδια ψιλοκομμένα. τα αφήνουμε να ροδίσουν λίγο.
-
Μετά ρίχνουμε το κρασί, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο νερό και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.
-
Ρίχνουμε το κριθαράκι μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Ύστερα από 10 λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο.
4 μερίδες
40 λεπτά
Γαύρος Μαρινάτος
Υλικά
500 γρ. γαύρος
1 φλ. λευκό ξίδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
Οδηγίες
-
Αλατίζουμε καλά τα φιλέτα γαύρου και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίξουν.
-
Μαρινάρουμε τον γαύρο σε λευκό ξίδι για 2 ώρες στο ψυγείο.
-
Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα στρώνουμε σε ένα δοχείο.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και φύλλα δάφνης (αν χρησιμοποιούμε).
-
Αφήνουμε τον γαύρο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 24 ώρες πριν σερβίρουμε.
4 μερίδες
1 ημέρα


Καλαμάρι Γεμιστό
Υλικά
1 κιλό Καλαμαράκια
200γρ φέτα
3 ντομάτες
2 κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
Δυόσμο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
-
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμάρια με το μείγμα του μπολ και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
-
Ψήνουμε τα καλαμάρια στη σχάρα για 7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
4 μερίδες
25 λεπτά